Tric is gesloten vanaf 21 juli tot en met 15 augustus. Tijdens deze periode worden géén bestellingen verwerkt.

Gratis levering vanaf €75 excl. btw

Shop & Try

Veilig betalen

De beste service

Volg ons op

Tric logo in white

Wat is multinorm werkkleding?

Multinorm werkkleding is kleding die je lichaam beschermt tegen meerdere (extreme) risico’s, vandaar de benaming ‘multi’. Het is een persoonlijk beschermingsmiddel. Bij ongevallen vermindert multinorm kleding de kans op ernstige letsels zoals bijvoorbeeld brandwonden. Het is dus beschermde kledij die voldoet aan meerdere Europese veiligheidsnormen (EN).  

Wanneer kiezen voor multinorm werkkleding?

Je kiest voor multinorm werkkleding wanneer je, omwille van je job, risico loopt op ongevallen met bijvoorbeeld vuur, chemicaliën, extreme weersomstandigheden, … De kleding biedt je extra bescherming tegen allerlei externe factoren. Multinorm werkkledij beschermt tegen meerdere risico’s. Daarom wordt deze kleding voornamelijk gebruikt in sectoren waar meerdere (lage) risico’s zijn in plaats van maar één soort extreem risico.  

Waar beschermt multinorm kleding je tegen?

Multinorm werkkleding beschermt jouw lichaam tegen een combinatie van verschillende gevaren. Denk aan vuur, schadelijke stoffen en chemicaliën of beperkte zichtbaarheid. Om te weten waartegen een multinorm kledingstuk beschermt, bestaan er verschillende normeringen:

 • EN ISO 20471: hoge zichtbaarheid (high-vis) Voor werksituaties met een lage of beperkte zichtbaarheid. Veel multinorm werkkleding voldoet aan deze norm.
 • RIS-3279-TOM: hoge zichtbaarheid voor spoorwegarbeiders
 • EN ISO 14116: beperkte vlamverspreiding biedt beperkte bescherming bij hitte en vlammen
 • EN ISO 11612: biedt beperkte bescherming bij contact met straling, hitte, vlammen, …
 • EN 11611: bescherming bij lassen en verwante processen. Beschermt tegen (kleine) spatten van gesmolten metaal en vlamcontact.
 • EN IEC 61482-2: bescherming tegen de thermische effecten van elektrische vlamboog
 • EN 1149: bescherming tegen elektrostatische eigenschappen. Voorkomt het ontstaan van vonken, die mogelijk tot explosie kunnen leiden.
 • EN 14605: bescherming tegen vloeibare chemicaliën
 • EN 342: bescherming tegen koude
 • EN 14058: bescherming tegen koude omgevingen
 • EN 13758-2: UV-bescherming
 • EN 343: bescherming tegen de regen en sneeuw, mist en vochtigheid

Welke kledingstukken bestaan er in multinorm variant?

Elk kledingstuk, van een onderbroek tot een overall, kan je in een multinorm variant terugvinden. Welk multinorm kledingstuk je nodig hebt, zal afhangen van het soort werk dat je doet en de risico’s die je daarbij loopt. Of je kiest voor een shirt, polo of t-shirt is vaak je eigen smaak, maar kledingstukken zoals multinorm vesten kunnen in bepaalde sectoren niet ontbreken. Omdat je handen het meest blootgestelde lichaamsdeel zijn, zullen veel werknemers gebaat zijn met multinorm handschoenen. Maar kijk ook eens naar accessoires zoals mutsen of kniebeschermers. En wanneer het koud is kan een multinorm sweater of bodywarmer je extra warm houden. Je kan jezelf en je werknemers van kop tot teen beschermen met multinorm werkkleding. In ons assortiment vind je allerlei multinorm kleding voor alle soorten risico’s, van merken zoals Sioen, Portwest en F. Engel

Multinorm kleding met high-visibility

Veel multinorm kleding is terug te vinden met high-visibility of hoge zichtbaarheid. Deze kleding heb je voornamelijk in de kleuren geel en oranje, maar ook rood komt voor. Je kan high-vis kleding indelen volgens 3 klassen.

 • Klasse 1: Situaties met laag botsingsrisico en laag risico op ongelukken. Niet toegestaan bij wegwerkzaamheden langs de openbare weg, wel voor verkeersregelaars die werken bij daglicht in een zone met maximumsnelheid van 30km/u.
 • Klasse 2: Voor werkzaamheden zoals wegenbouw, bij schemerlicht en voor koerierdiensten. Toegestaan voor wegwerkzaamheden in een zone met maximumsnelheid van 50km/u.
 • Klasse 3: De hoogste zichtbaarheidsklasse. Verplicht bij werkzaamheden in het donker (vb. nacht) en toegestaan bij wegwerkzaamheden in een zone met maximumsnelheden tot 90km/u.